Ekelund Linneväveriet logo

Ekelund Linneväveriet

TILL VARDAG OCH SPECIELLA TILLFÄLLEN. FORM OCH FUNKTION.

Hur kan ett varumärke som har funnits under hundratals år fortsätta att vara attraktiv på den moderna marknaden - för den moderna konsumenten? I dagens slit och slängsamhälle är denna utmaning kanske större än någonsin. Varje dag möts vi av en uppsjö av budskap och val, vilket är anledningen till att Ekelunds team ställer sig den brännande frågan: hur kan vi som ett familjeföretag med rötter i 1700-talet hålla oss uppdaterade? Vi vet redan svaret.

Med vårt fokus på att producera högkvalitativa textilier vet vi att vårt varumärke, med stöd av en fast värdegrund, är lika relevant i dag som någonsin. Och vi vet att hållbara alternativ värderas högt, både i dag och, kanske ännu viktigare, i morgon.

Ekelund grundades i Viskadalen, ett distrikt som är känt för sin uthållighet, enighet och entreprenörsanda. Med tillverkning baserad på plats här i Horred behåller vi full kontroll över varje fas av produktionen.

Vi är fast hängivna till kvalitet, hållbarhet och förnyad tradition. Så när dessa värden kombineras med modern stil och en kollektion som återspeglar den tid vi lever i, är resultatet en rad produkter som passar perfekt in i människors vardag.

Våra produkter bidrar till att skapa vackra, väldigt älskade miljöer som gör att du längtar hem.

VAD VÅRT VARUMÄRKE STÅR FÖR

Vi förstår hur vi uppfattas på marknaden av konsumenter och återförsäljare. I hjärtat av Ekelunds varumärke är en stolt hantverkstradition där våra produktionsmetoder och fokus på kvalitet kombineras för att skapa hållbara produkter som inspirerar hängivenhet och varar i generationer.

Vi är ett globalt varumärke med våra rötter i arvet från svensk utformning. Vi skapar inspirerande design som gör att du längtar hem varje dag, både idag och i framtiden.

Ekelund är ett globalt varumärke för alla som dras till skandinavisk stil.

Modern

Vi är öppna för nya impulser och är uppmärksamma på behoven hos våra användare. Vi erbjuder eftertraktade kollektioner som inspirerar människor att skapa levande, unika personliga hemmiljöer till både vardag och fest. Detta innebär också utformning av mönster som bygger på modern stil och hanterbara egenskaper. Ekelund har en tradition av att utveckla innovativa vävningsmetoder, såsom den patenterade regnbågstekniken - även känd som pixelvävning, som revolutionerade området.

Hållbar

Att skapa miljömärkta, ekologiska produkter av naturmaterial av högsta kvalitet understryker vårt engagemang för hållbar utveckling. Vår fabrik undviker överproduktion genom att hålla koll på hela produktionskedjan och vi strävar ständigt efter att säkerställa att tillverkningen är anpassad i enlighet med efterfrågan. Syftet är att säkerställa att varje Ekelund-produkt är fylld med bestående värde, både känslomässigt och praktiskt. Ju mer våra produkter används, desto bättre blir de - Detta är vårt löfte till kommande generationer.

Genuin

Vi lever som vi lär. Genom att vara ett familjeföretag under 11:e generationen är Ekelund fast förankrad i Horred, Viskadalen. Företaget spelar en viktig roll i utvecklingen av stadsdelen liksom populariteten av berömda Textilkungariket. Varje produkt som är vävt i vår fabrik i Horred görs av ett team av hängivna, väldigt skickliga hantverkare, och vårt varumärke samt våra kollektioner bygger på en lång hantverkartradition. Från designskiss till färdig produkt så drivs vi av passion och engagemang och tar ett unikt ansvar för hela processen - från fabriksgolvet till konsument.

VISION OCH UPPDRAG

Vår vision

Vi är ett globalt varumärke med våra rötter i arvet från svenska utformning. Vi skapar inspirerande design som gör att du längtar hem varje dag, både idag och i framtiden.

Vårt uppdrag

Genom att erbjuda ett utbud av moderna produkter är vi det logiska valet för våra kunder. Med inspiration från skandinaviska motiv och natur skapar vi högkvalitativa, praktiska produkter för konsumenter både idag och imorgon. Vi stödjer den svenska hantverkstraditionen, vilket gör den mer allmänt tillgängliga genom nya designers och spännande partnerskap, och våra moderna tillverknings- och vävtekniker har sina rötter på hemmaplan här i Horred, Sverige. Vi är fast beslutna att säkerställa en hållbar framtid.

Råvara

Vår råvara består av garn som är spunnet av organiskt naturfiber. Vi följer traditioner från gångna tider när allt var en integrerad del av naturens kretslopp. Naturlig fiber erbjuder också andra mervärden: Det är nämligen fint utseendemässigt och tilltalande vid beröring.

Linne

Fibern i vårt lingarn odlas i norra Frankrike och i Belgien, en region med världens bästa klimat för att odla lingarn. Linne står för endast 1,5% av världens konsumtion av textilfiber.

Bomull

Bomull står för cirka 50% av världens fiberkonsumtion. Tyvärr kräver bomull som odlas i områden utanför sitt naturliga utbredningsområde bevattning och tung användning av kemikalier. Ekologiskt odlad bomull kan endast odlas i sina naturliga utbredningsområden och det gynnar både lokalbefolkningen samt dess omgivning. Ekologiskt jordbruk har ökat de senaste åren, vilket är bra även om det inte uppfyller världens fiberbehov.

Framtidens textilfiber

Vi är övertygade om att utvecklingen går i fördel till att fiber produceras av biomassa från växtriket, såsom gran, tall, och bambu. Ett bra exempel är viskos som har avsevärt utvecklats och förbättrats under de senaste åren.